Verlichte boerderijenroute

Nieuwkoop e.o., 2013

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

2013 is uitgeroepen tot het nieuwe Jaar van de Boerderij. Ook is er het bilaterale jaar Nederland-Rusland. In de gemeente Nieuwkoop staat een aantal boerderijen met een Russische naam, die verwijzen naar de eerste eigenaar die financiële belangen had in Rusland. Voor de agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen en de Boerderijenstichting Zuid-Holland waren dit twee aanleidingen om de handen ineen te slaan voor het organiseren van de tweede verlichte boerderijenroute in Nieuwkoop e.o. Deze route was de tiende in het Groene Hart, en was van 7 t/m 23 november. Op 9 en 17 december waren twee interessante lezingen: Boerenbedrijvigheid in het Groene Hart, respectievelijk Boerderijen in het polderlandschap Op deze website blijven staan de routekaart en de bijzonderheden over deze route. Via facebook en op twitter via @VBRinfo en onder andere met #VBR was  informatie over deze verlichte boerderijenroute te vinden.

 

Kleur aan de route 

Hooibalen met een hond, een felgele eend, een witzwarte trekker, een rose-gele koe, blauwe molens, oranje katers en een vogelverschrikker. Het zijn maar enkele voorbeelden van het schilderwerk dat de kinderen van de jeugdvakantieweek in Nieuwveen en Zevenhoven eind augustus realiseerden. Het is voor het eerst dat ´Balenkunst in de WeiTM: van hooibaal tot kunstobject´ tijdens de vakantiespeelweek is. Groep 6//7 van de Maranathaschool in Nieuwkoop beschilderden eind september op melkveebedrijf Van Vliet in Nieuwveen ook een aantal hooibalen. Daarna gingen ze op excursie over de boerderij. Ook werden ze heel even kalverschetser; vroeger een heus beroep, voordat het gele oormerk zijn intrede deed. Ze schetsten het unieke vlekkenpatroon van een pasgeboren kalfje op een vroegere CRV-registratiekaart. De beschilderde balen waren in november 2013 aangelicht en stonden opgesteld langs de lichtjesroute Nieuwkoop e.o.. Aan het begin van Blokland was de hooibaal van kunstschilder Cees van den Broek uit de Woerdense Verlaat bij boerderij Smolensk aangelicht.

 

In de prijzen

De route had één prijsvraag, die van Bloeiend Bedrijf, georganiseerd door de agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen. Mevrouw Henny Pieterse uit Ter Aar won hierbij een mand met streekproducten uit het Groene Hart. De route Nieuwkoop trok ruim 3.000 bezoekers. Die genoten van de gesprekken, de bedrijfsbezoeken, dans van de Goudse groep At Va’ani, zang van het Alphense Kozakkenkoor, proeverijen met ook Russische hapjes en van de vele aangelichte adressen. Vanuit de Rotary en De Zonnebloem reden ouderen in groepjes de route. Leden van de ondernemersvereniging Liemeer gingen in een bus en onder leiding van een deskundige gids op ontdekkingstocht door de polder. Ook Rabobank Groene Hart Noord nodigde hun leden uit voor een tocht langs de aangelichte boerderijen. Een groep van Traction Avant reed in klassieke auto’s de route. Bij Café Tolhuis ging de opbrengst van de consumpties naar de actie voor de Filipijnen. Leden van de Fotoclub De Kijker fotografeerden alle aangelichte adressen. In de ateliers op het terrein van Stichting De Zevensprong toonden kunstenaars hun beelden, schilderijen en quilts. Er zijn verder Matroesjka’s beschilderd, vogelhuisjes van theepotten gemaakt en bezochten mensen ook twee opengestelde kerken op de route.

 

Met dank aan

Door de inzet in natura en financiële ondersteuning konden de agrarische natuurvereniging De Hollandse Venen en de Boerderijenstichting Zuid-Holland in de regio Nieuwkoop dit lichtproject met een Russisch tintje organiseren. We danken hiervoor De Samenwerking, Drukkerij Van Midden, Donald Verf&Behang, Flynth, gemeente Nieuwkoop, Groene Hart kloppend hart, de historische verenigingen Liemeer en Nieuwkoop, HKE installatie techniek, J. den Breejen-groep, Joos-Illustraties, Karens kraanverhuur & transport, landelijke Jaar van de Boerderij 2013, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Groene Hart Noord, Spelt Bedrijven en Vreugdenhil Dairy.

Berichtgeving route

· Filmpje op You Tube, 27 november 2013

· RTV Lokaal, 14 november 2013

· Nieuwe Oogst, 9 november 2013

· Nieuwsregio.nl, 9 november 2013

· CDA website, afdeling Nieuwkoop, 8 november 2013

· Lokale Omroep Woerden, 8 november 2013

· AD Groene Hart, 7 november 2013

· AD Groene Hart, 7 november 2013

· Witte Weekblad, 6 november 2013

· Vreugdenhil Dairy, oktober 2013

· Nederland-Ruslandjaar, oktober 2013

· AD Groene Hart, 29 oktober 2013

· Landleven, 20 september 2013

· Nieuwe Oogst, 27 augustus 2013

· Dichtbij.nl, 13 juli 2013

 

Berichtgeving over deelnemers

· Hoeve Rijlaarsdam, 4 november 2013

· Sfeerstal Terrassentrofee, 10 september 2013

· Wild Rose Stables, 27 augustus 2013

· Jos Gemmeke pad

Balenkunst in de WeiTM

Fotografie: De kijker