Verlichte boerderijenroute

Goeree-Overflakkee 2011

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Zo’n drieduizend mensen reden tussen 31 augustus en 18 september jl. de drie verschillende rondes van de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee. De samenwerkende organisaties baseren dit aantal op de ingevulde bezoekerslijsten en verkochte routeboekjes. Bezoekers noteerden enthousiaste reacties: ‘morgen heerlijke aardappels van het eiland eten, ‘de koeien hebben het hier mirakels goed’, ‘mag ik het recept van de notentaart?’, ‘een prachtige moestuin’, ‘we zijn hier hartelijk ontvangen’.

Commissaris van de Koningin Jan Franssen en voorzitter Servaas Stoop van het ISGO verrichtten op 31 augustus 2011 de officiële opening van de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee. Zij zetten digitaal het Dirkslandse Sas en molen De Dankbaarheid te Herkingen in het licht.

De route eindigde met twee boeiende avonden over de Ouddorpse boerderijen en gedoei’ies en over windenergie, vroeger en nu.

 

De route langs ruim negentig aangelichte molens, boerenbedrijven, overige boerderijen, diverse karakteristieke gebouwen en historische schepen trok ook veel fotografen aan. Leden van de fotoclubs de Rarekiek, die van Herkingen en ook van buiten de regio maakten prachtige foto’s. Eén deelnemer  -  Het Diekhuus  - besloot voortaan elke vrijdagavond dit Cultureel Centrum in Middelharnis aan te lichten.

Aanleiding voor deze route was het Zuid-Hollandse themajaar Leve de Molens! Vandaar dat ook alle twaalf molens op het eiland op 31 augustus, 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 september waren aangelicht. Via Google Earth is deze route nog virtueel te rijden.

 

Samenwerking

Financieel was de route mogelijk dank zij gulle bijdragen van Leader Zuid-Hollandse eilanden, ISGO, Rabobank Goeree-Overflakkee, coöperatie Deltawind, Stichting Paul van Hessenfonds, Suiker Unie, Agrimarkt, WEA Deltaland en CZAV.

De verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee werd uitgevoerd door het ISGO, de Molenstichting Goeree-Overflakkee, Sociëteit Rethorica, de Boerderijenstichting Zuid-Holland en tal van andere organisaties op het eiland.

 

Prijzen

In de route kwamen twee prijsvragen voor. Op boerderij Stadschenhoek was er een lijst met tien vragen. De antwoorden leest u bij het doorklikken. Bij het melkveebedrijf van de familie Jongeneel in Sommelsdijk was de vraag ‘Hoeveel liter melk hebben deze twee koeien, die tijdelijk apart stonden, geproduceerd?’ De schattingen liepen uiteen van 57.000 tot ruim 22 miljoen liter melk, terwijl het juiste aantal 204.594 liters was. De vier winnaars, Sabrina Klein uit Sommelsdijk, dhr. R. van de Oude uit Stad aan ´t Haringvliet, Bertrand van de Boogert uit Middelharnis en Sandra de Weert uit Rotterdam, ontvangen zaterdag 15 oktober a.s. hun mand met suikerproducten van Suiker Unie of de gevulde boodschappentas van Agrimarkt.

Ruim dertig van de meer dan negentig aangelichte adressen ontvingen drie weken lang bezoekers. Die kwamen vooral van het eigen eiland en uit de gebieden waar in de afgelopen zeven jaar een verlichte boerderijenroute was gehouden. Op de bezoekerslijsten staan daarnaast nog plaatsen vermeld als Apeldoorn, Bennekom, Vught, Staphorst, Rotterdam en de omliggende Drechtsteden. Buitenlandse bezoekers kwamen uit België, Frankrijk en de VS.

 

Terugblik

De deelnemers aan de verlichte molen- en boerderijenroute Goeree-Overflakkee hebben nu hun lampen op hun molens, boerderijen en andere karakteristieke panden gedoofd. Wat blijft zijn vele mooie herinneringen aan interessante tochten door de polder en bijzondere ontmoetingen met bezoekers aan deze route.

In de laatste week bezochten veel mensen pluimveebedrijf De Baar in Den Bommel. Verder gingen ze onder meer naar het plantenveredelingsbedrijf H.W. van der Velde in Sommelsdijk in Sommelsdijk op de route, naar de akkerbouwbedrijven, een modern melkveebedrijf en de wederopbouwboerderijen en -schuren van na de Tweede Wereldoorlog. De beamerpresentatie met foto’s van Herman Maas en gedichten van De Reizende Dichters op de masten van de windturbines van Deltawind aan de Battenoordseweg in Nieuwe Tonge bleek op z’n mooist tussen 21.00 en 22.30 uur. De windmolens draaien bij voldoende wind hun wieken en waren op veel plaatsen ook te bezoeken. In totaal reden acht bussen de route: vier bij de officiële opening, twee met leden van de Rabobank Goeree-Overflakkee, een met leden van de PCOB en een met bewoners van Vroonlande. Cathy Westdorp van Stichting Eeuwkant stak daarvoor het echtpaar Almekinders van theetuin De Bongerd in Herkingen in streekdracht. Men waande zich even terug in de tijd.

Vanwege Open Monumentendag lagen in Ooltgensplaat historische schepen verlicht in de havenkom aangemeerd en waren ook het Oude Raadhuis en de voormalige smederij, nu Proeverij 13, aangelicht. Op vrijdag 9 september zong zanggroep Mattanja Flakkeese en Oudhollandse liedjes in Sommelsdijk .

Op de eerste publieksavond 1 september was er de muzikale aftrap met een optreden van  het jazzensemble Tinte Collectief in Theetuin De Bongerd in Herkingen. Latertheater uit Delft voerde op 10 september bij molen Windvang in Goedereede de klassieker Warenar op en op  3 september bij molen De Zwaan in Ouddorp het toneelstuk De Molenlapper. Klikt u hier voor een impressie.

 

Molenvlaggen en kuubkisten

Zeven ochtenden gingen tussen 18 en eind augustus zo’n 200 kinderen uit de bovenbouw van acht basisscholen verspreid over het eiland een grote schilderklus klaren. Met begeleiding van de kunstenaars Joep Luijckx, Marlies Verda en Mirian Zimmerman hebben zij 16 reusachtige molenvlaggen en zo’n 30 met landbouwfolie omwikkelde kuubkisten beschilderd.

De feestelijke vlaggen wapperen drie weken lang  aan de wieken van de molens in Herkingen, Oude Tonge, Stad aan ’t Haringvliet en Stellendam. In groepjes van twee schilderden de kinderen de meest bijzondere boerderijdieren. Deze staan vanaf 1 september in Den Bommel, Herkingen, Ouddorp en Sommelsdijk op het erf van een boerderij of in het weiland langs de doorgaande weg opgesteld en  aangelicht. Het resultaat is te zien tijdens de avonden van de verlichte molen- en boerderijenroute op 1, 2, 3, 8, 9, 10, 15, 16 en 17 september tussen 19.00 en 22.00 uur. Het is een variant op het idee Balenkunst in de Wei™ dat tijdens de verlichte boerderijenroute Lange Linschoten in september 2010 werd uitgevoerd.

 

Berichtgeving

 

· Eilanden Nieuws, 20 september 2011

· AD, 20 september 2011

· Eilanden Nieuws, 16 september 2011

· Eilanden Nieuws, 9 september 2011

· Ons Eiland, 8 september 2011

· Eilanden-Nieuws, 7 september 2011

· Groot Goeree-Overflakkee, 7 september 2011

· KabelTV Goeree-Overflakkee, 6 september 2011, opening

· IGO.nl 5 september 2011

· Radio Rijnmond, 2 september 2011

· IGO.nl, 2 september

· Eilanden-nieuws 2 september 2011

· Ons Eiland, 1 september

· Over Flakkee magazine, september 2011

· Rabobank Dichtbij, september 2011

· Nieuwe Oogst, 27 augustus 2011

· AD, regio Rotterdam, 13 en 20 augustus 2011

· Verlichteboerderijen’s Blog

· AgriHolland, 19 augustus 2011

· PZC, 19 augustus 2011

· Nieuwsbank.nl, 19 augustus 2011

· Ons Eiland, 18 augustus 2011

· IGO.nl, 18 augustus 2011

· Eilandennieuws, 12 augustus 2011

· Bustocht voor leden Rabobank Goeree-Overflakkee, augustus 2011

· Eilandennieuws, 9 augustus 2011

· Gorp biz, 8 juli 2011

 

Fotografie: Rarekiek

wieken wentelen gestaag

door een onzichtbare kracht        

uit het niets

het zichtbare maken

in een duistere nacht

 

Aart Dorsman, Reizende Dichters

 

Dit gedicht is er een van vele die op een van de masten van dewindturbines van Deltawind met foto’s van Herman Maas worden geprojecteerd.

Fotografie: Jan Mulder