Verlichte boerderijenroute

Gouwe Wiericke, 2011

Home

Nieuws

Routekaart

Routeboekje

Activiteiten

Foto’s

Toneel op de Deel

Samenwerken

Sponsoren

Contact

Historie

Links

Disclaimer

 

   E info@verlichteboerderijen.nl

   T 06 3001 3037

Zo’n 3.500 mensen hebben tussen 27 januari en 12 februari 2011  de verlichte boerderijenroute Gouwe Wiericke gereden. Een groot aantal bezocht een of meerdere adressen, die ‘s avonds open huis hielden. In de laatste week reed de Hilversumse Keverclub de route en maakten verslaggevers van Radio en TV West opnamen, die hierna te beluisteren en te bekijken zijn. De route eindigde met twee lezingen in het Streekmuseum Oudheidkamer, Oudeweg 3 in Reeuwijk: Deze gingen over tegels in boerderijen en over het landschap en de ontwikkeling van het Reeuwijkse Land.

 

Prijzen

De oplossingen van de wedstrijden zijn bekend. Bij Boerderij Groenoord van de familie Oostdam woog Marie 13 812 kg en had 14 nakomelingen. Bij het biologisch boerenbedrijf van de familie Van Leeuwen staat de mest in de potstal 1 meter hoog. De schattingen liepen uiteen van 48 tot 180 cm. Bij familie Van der Vis bleken de drie bijzonder sterke koeien tot nu toe gezamenlijk 327.0666 liter melk gegeven te hebben. De prijswinnaars ontvingen hun toegezegde mand met streekproducten uit het Groene Hart.

 

Voor ieder wat wils

Veel bezoekers trokken naar de melkveebedrijven op het Bodegraafse en Reeuwijkse deel van de route, naar de verzameling antieke naaimachines en de mooie verzameling oldtimer trekkers, het Old Holland House van het kaasbedrijf Vergeer Holland, en Kraanmeubels. Op de donderdagavonden speelden Muziekgroep Gras uit Bodegraven en het Reedeurper Mannenkoor. De eerste avond reden de afdelingen Bodegraven en Reeuwijk van de Zonnebloem met ruim 90 gasten in een bus en onder leiding van een gids de route. Het gezelschap keek hun ogen uit toen zij door de serrestal aan de J.C. Hoogendoornlaan reden. Bezoekers die op eigen gelegenheid de route deden, genoten van hun eigen uitgestippelde programma. Zo zagen ze onder meer hoe een melkrobot koeien melkt, een huisstal vol met boerengereedschap uit vroeger tijden, twee prachtige kerken, een wintertuin en een tentoonstelling over de gehele Bloemendaalseweg. Aan de Middelburgseweg kon men biest proeven.

 

Op 25 januari jl. vond de officiële opening van de verlichte boerderijenroute Gouwe Wiericke plaats. Waarnemend burgemeester J.P. Lokker van Bodegraven-Reeuwijk plaatste drie boerderijen aan de Nieuwdorperweg tegelijkertijd in het volle licht. Daarna gingen de genodigden met bussen de route rijden. Daarmee was het startsein gegeven voor een fraaie route door het waterrijke buitengebied van Bodegraven, Reeuwijk en Waddinxveen. Verspreid over drie weken was er aandacht voor het agrarisch erfgoed, historie, cultuur en recreatie. De deelnemende bewoners zetten op genoemde acht avonden tussen zeven en tien uur de schijnwerpers op hun boerderij of ander karakteristiek pand. Evenals bij vorige routes worden bezoekers op diverse adressen gastvrij onthaald.

De  route Gouwe Wiericke was de twaalfde route die in Zuid-Holland werd gehouden, en de achtste in het Groene Hart.

 

Op de  fotopagina’s ziet u de aangelichte boerderijen en de activiteiten tijdens de route Gouwe Wiericke.

 

Dank aan

De verlichte boerderijenroute Gouwe Wiericke werd financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Zuid-Holland, de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk en Waddinxveen, Groene Hart kloppend hart, het Coöperatief Dividend Fonds van Rabobank Gouwestreek, De Samenwerking, Koning en Witzier makelaardij, Nobel Bouwbedrijf, Vergeer Holland, Onderlinge Rijn en Aar, Onderlinge Reeuwijk e.o. en FrieslandCampina.

 

Berichtgeving

 

· Bodegraafs Nieuwsblad, 10 februari 2011 

· Radio en TV West, 10 februari 2011 

· Nieuwe Oogst, 5 februari 2011

· Samen op Vakantie nr. 1-2011 

· Weekblad voor Waddinxveen, 2 februari 2011

· Kijk op Reeuwijk, 2 februari 2011

· AD Groene Hart, 2 februari 2011

· Alphen.cc, 31 januari 2011

· Leidsch Dagblad, 29 januari 2011

· RTV Bodegraven, 27 januari 2011 

· Uitloper Alphen aan den Rijn 27, januari 2011 

· Nieuwe Oogst, 26 januari 2011

· AD Groene Hart, 26 janauri 2011

· AD Groene Hart, 25 januari 2011

· HorecaGouda.nl, 21 januari 2011

· Kijk op Reeuwijk, 19 januari 2011

· GroeneHart.nl

· RTV Bodegraven,

· Rabobank Gouwestreek, december 2010

· Weekblad voor Waddinxveen, 27 december 2010

· Nieuwsbrief Streekmuseum Reeuwijk, december 2010

· Flyer verlichte boerderijenroute

Fotografie: Paul van der Zwet

Fotografie: Wim de Boevère

Fotografie: Pieter Wilkes

Fotografie: Bert Verver